Menu

Brug for et lån? Læs her om overvejelserne du bør gøre inden

august 1, 2016 - Økonomi

Økonomi og penge er to ting der hænger sammen, og de fleste vil på et tidspunkt komme ud for at ens omkostninger kan overstige ens indkomst.

Forhåbentlig er ens omkostninger generelt lavere end ens udgifter, men skulle man komme ud for en situation hvor det midlertidigt kniber med likviditeten, er et pengelån en mulighed for at ride stormen af.

Der kan være mange årsager til at man har behov for at låne penge, det kan være uforudset udgifter til f.eks. reparationer på hus eller bil, en tandlæge regning eller andet.

Et dyrt impulskøb af f.eks. Radio/TV eller andre forbrugsgoder kan også gøre et gevaldigt indhug i ens likviditet.

Større anskaffelser som dyre forbrugsgoder er man som regel nød til at finansiere over en længere periode, idet ens almindelige udgifter alt andet lige forbliver uændret – husleje, licens, forsikringer osv. Er alle poster på budgettet man bliver nød til at betale og som ikke kan sættes i ro.

Et pengelån kan give luft i budgettet til større anskaffelser, uden at man af den grund skal lave væsentligt om i sin tilværelse. Med andre ord køber man en ting og afdrager så lånet over en periode der passer til ens økonomi og til produktets levetid.

Når man overvejer et pengelån er der nogle ting som man bør overveje – dels hvad det koster at etablere lånet, men også hvad omkostninger der løber på i form af renter.

Hvis f.eks. renten er lav kan det virke fristende at vælge et lån med variabel rente, da det på papiret er det billigste alternativ.

Men hvad sker der så når renten stiger? Hvor meget kan renten stige og hvilken indflydelse vil det få for afviklingen af lånet.

De fleste vil som noget af det første kigge på hvor meget der skal afdrages om måneden – det er helt naturligt, da det jo i bund og grund er det der afgør om man i det hele taget har råd til lånet.

Men ligeså vigtigt er det at se på hvor længe lånet egentlig løber over – få hundrede kr. hver måned bliver til ret mange penge over 6-7 år.

Det er også vigtigt at overveje om man har værdi at det man låner til i al den tid man afdrager.

Lad os antage at man f.eks. ønsker at låne 50.000 Kr. til en kæmpe 50 års fødselsdagsfest med 3 retter mad og levende musik for alle ens venner og familie.

Man kan formentlig sagtens få en fantastisk fest for de penge, men spørgsmålet er om glæden ved at afdrage en sådan fest over 4-5 år er ligeså stor.

På samme måde er det med dyre forbrugsgoder – køber man et dyrt TV er der en reel chance for at produktet er dødt eller forældet inden man er færdig med at afdrage lånet – og er det computere går det endnu hurtigere med at tingene forældes.

Så inden man optager et pengelån er det et spørgsmål om hvad man har råd til at afdrage, hvor længe man skal afdrage og hvad det vil koste i hele lånets løbetid.

Med til overvejelserne bør måske også indgå om man kan få afdragsfrihed, hvis der pludselig opstår noget uforudset i ens liv der forhindrer en i at afdrage på lånet.

De seneste år er flere banker og investerings firmaer begyndt at tilbyde forsikringer i forhold til at afdrage på lånet.

Hvis man f.eks. har et lån og man er så uheldig at stå uden beskæftigelse og indkomst en periode, træder forsikringen så i kraft og lånet bliver på den måde så fortsat afdraget i den periode.
Det er altid en spørgsmål om hvad man forventer af fremtiden og lånet bliver selvsagt dyrere af at tegne en sådan forsikring – det kan være fra 10-40% afhængig af hvad type forsikring man vælger og lånets størelse.

Men det er bestemt værd at tage med i sine overvejelser inden man ansøger om et pengelån. Hvis du har brug for at undersøge lånemarkedet nærmere, så kan du altid bruge en hjemmeside som credita.dk, hvor du nemt og hurtigt kan finde et godt lån til hvad end du måtte have brug for.